TPMS, een geniaal banden controle systeem


Afkorting voor Tyre Pressure Monitoring System.

TPMS is een systeem dat de bandenspanning van motorvoertuigen constant controleert.

Bij een spanningsverlies door lekkage van een of meerdere banden wordt automatisch een waarschuwing getoond op de display van uw dashboard. Zo wordt U tijdig gewaarschuwd en kunt U tijdig de auto tot stilstand brengen of naar de garage rijden wanneer er een probleem zich voordoet. En als u dat doet, kunt u zich een heleboel kosten besparen! Want doorrijden betekent dat de kans groot is dat u een dure band onherstelbaar beschadigt. 

TPMS Tyre Pressure Monitoring System Banden Outlet Lemmer

Waarom TPMS verplichting

TPMS verbeterd de verkeersveiligheid omdat door een te lage bandenspanning de remafstand langer wordt. Ook is er een kans dat in de bochten de band van de velg kan afschieten of dat de banden oververhit kunnen raken. Met de juiste bandenspanning rijdt U dus veel veiliger. Tevens is uw brandstof verbruik lager met de juiste spanning omdat de rolweerstand lager is en daardoor de slijtage van de band is lager. Hierdoor is er minder CO2 uitstoot en minder fijnstof van de banden.

Voordelen:

  • Problemen met de bandenspanning worden onmiddellijk gemeld
  • De problemen kunnen in een vroeg stadium worden verholpen
  • De veiligheid m.b.t. de banden is gewaarborgd
  • Regelmatig uw bandenspanning controleren is niet meer nodig
  • U zult niet snel een band kapot rijden als u tijdig handelt

Uitschakelen TPMS levensgevaarlijk

Het uitschakelen van TPMS of iTPMS kan levensgevaarlijk zijn.
Bovendien is het niet toegestaan en bij auto’s vanaf 2014 niet mogelijk op legale wijze.
En dan de schuldvraag als er iets gebeurt dat voorkomen had kunnen worden met een goed werkend TPMS systeem.

Wij hebben hier in de Banden Specialist & Outlet Lemmer al vele voorvallen gehad met banden die inwendig karkas breuken en scheuren vertoonden dit ondervindt u vooral  met Run-Flat banden.

Met deze Run-Flat banden merkt de chauffeur niet altijd dat als een autoband leeg is, met als gevolg dat de autoband stuk kan worden gereden.

Maar het kan ook erger, als er geen of onvoldoende lucht in de band zit kan deze van de velg afschieten. Iedere chauffeur kan bedenken wat er gebeurt als men met hoge snelheid een bocht neemt en de band schiet van de velg. Ook het maken van een noodstop zal verkeerd aflopen. Dus vooral bij run-Flat banden is het van levensbelang dat het TPMS of iTPMS systeem goed functioneert. Banden Specialist & Outlet Lemmer heeft alle benodigde computers om uw systeem te controleren.