Het gebeurt gelukkig niet heel vaak, maar autobanden kunnen lek raken. En dit komt altijd ongelegen. Een spijker, schroef of glas op het wegdek? Een autoband kan veel hebben, maar soms ontstaat er een lek. Gelukkig kan een band gerepareerd worden, op meerdere manieren.

  • Een band kan gerepareerd worden met een veter, drol of prop als tijdelijke noodoplossing.
  • Met behulp van een zogenaamde paddenstoel.
  • Ook kan een speciale pleister of een zogenaamde paraplu worden gebruikt.

De reparatie van een band

Als een band helemaal is leeggelopen is en er is daarna mee gereden, dan zal de band altijd volledig gedemonteerd moet worden. Alleen op deze wijze is het mogelijk om te beoordelen of reparatie nog mogelijk is. De band kan door het rijden met een lege band aan de binnenzijde onherstelbaar beschadigd zijn. Het is dan ook niet aan te bevelen om met een lekke band door te rijden. Als noodreparatie wordt nog weleens een veter, drol of prop gebruikt. Dit mag uitsluitend als tijdelijke noodoplossing toegepast worden. Dit soort reparaties zijn niet betrouwbaar, er ontsnapt vaak nog lucht en tijdens dit soort reparaties wordt niet gecontroleerd of de binnenzijde van de band nog onbeschadigd is. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, zijn dit soort reparaties zelfs verboden!

Het gebruik van een paddenstoel

Een paddenstoel is een veel betere oplossing. Deze lekt niet en vulkaniseert met de band voor een uitstekende luchtdichtheid. Een paddenstoel kan echter alleen worden gebruikt als de band niet volledig leeg is geweest en er niet met de lekke band is doorgereden. Deze oplossing is ook niet wenselijk bij alle banden, zeker niet bij banden van snelle auto’s.

Een pleister of paraplu als de beste oplossing

De beste oplossing is het plakken van een pleister of paraplu aan de binnenzijde van de band. Tijdens deze vorm van repareren kan de band goed worden geïnspecteerd en de band is na reparatie is gegarandeerd 100% lekvrij. Ook bandenfabrikanten adviseren deze vorm van reparatie en raden het gebruik van een veter, drol of prop ten zeerste af.

Vervangen van de band

In sommige gevallen is de band niet meer te repareren en zal deze vervangen moeten worden. Dit is zeker het geval als er schade aan de zijkant (de wang) van de band is ontstaan, maar ook als er een bult of scheur in de band zit. Dit soort beschadigen zorgen vaak voor een klapband en dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Bij dit soort schades is het ook verstandig om naar de staat van de velg te kijken, er bestaat altijd een kans dat deze gescheurd of krom is. Ook geen probleem bij Banden Specialist & Outlet Lemmer, ook velgen kunnen wij repareren.

Gratis reparatie

Heeft u een sticker met het logo van Banden Specialist & Outlet Lemmer op uw auto geplakt? Dan repareren wij uw band helemaal gratis!

Meer informatie https://www.michelin.nl/auto/tips-en-adviezen/advies-auto/kan-mijn-band-worden-gerepareerd-en-hoe

Beter – Sneller – Goedkoper